Főoldal / Események / Időutazás az ókori római világba

Időutazás az ókori római világba

2021. szeptember 17-én, Mindennapok a római kori Pannoniában II. című programunkon két előadást hallgathatott meg a közönség, a dunaújvárosi Intercisa Múzeum régész-muzeológusaitól.

Először Buza Andrea Római vallások című előadása hangzott el, amelyben kezdésül a fő istenség hármast – Jupiter, Juno, Minerva – mutatta be, valamint a jelentősebb isteneket ( a görög istenekkel azonosítva őket) ismertette a jellemző attribútumaikkal. Bemutatta a jósok, a fontosabb papi tisztségek szerepét. Kitért a keleti misztériumvallásokra, a háziszentélyekre, valamint a kereszténység elterjedésére a római Birodalomban, így Pannonia provinciában is. Több tárgyat is bemutatott az Intercisa Múzeum állományából, közelebb hozva a közönséghez  a Pannoniát, a benne működő ókeresztény közösségekkel. Kiderült az előadásából a római vallások befogadó jellege.

Másodszor Keszi Tamás A római gladiátorok címmel tartott előadást, felhozva az ismert, gyakran romantikus filmek és a véres valóság közti szakadéknyi távolságot. “Senki se kívánkozzon vissza az ókori római világba”-mondta. Teljes képet festett le a gladiátorjátékok vallási hátterű eredetéről, véres valóságáról, a gladiátoriskolák életérről, a kiképzésről étkezésről, életről és halálról. Számos illusztrációval mutatta be az arénák véres valóságát, a gladiátortípusoktól, a népszerű párosításoktól az extrém különlegességekig, valamint az arénák építészete és technikai háttere is bemutatásra került. Még  a női gladiátorok élet-halál harcáról is szó esett.

Ezúton köszönjük meg Baja Város Önkormányzat Képviselő-testületének Kulturális, Köznevelési és Ifjúsági Bizottságának, hogy támogatta a színvonalas program megtartását.

-albertiván-

Nézd meg ezt is

Jelentősebb vulkáni katasztrófákról tartunk előadást Dunafalván

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support