Főoldal / Események / Vulkánok árnyékában érezhette magát Dunafalván a közönség

Vulkánok árnyékában érezhette magát Dunafalván a közönség

Dunafalván 2023. január 17-én délután tartott előadást a Csend Kulturális Egyesület, Albert Iván újságíró (egyben az egyesület elnöke is) által, Katasztrófák vulkánok árnyékában címmel. Az előadásnak a helyi Könyvtár, Információs és Közösségi Hely biztosított otthont. Az egy órát meghaladó előadáson számos érdekességet megismerhetett a közönség a vulkánok működéséről, kitöréseikről és egyéb hatásaikról.

Először a természeti katasztrófák típusait elemezte az előadó a résztvevőknek, majd a vulkánkitöréshez kapcsolódó alapvető fogalmakat sajátíthatták el. Az előadásban a thérai kitörést, a Vezúv, a Laki, a Tambora és a Krakatau vulkánkitörések kataklizmáit mutatta be az előadó.

Az előadó minden egyes kitörés esetében térképen is bemutatta a helyszíneket és ábrákon, grafikonokon keresztül ismertette a hamuszórás terjedésének térbeli távolságait és magasságban megadott mértékeit. Ezen kívül a katasztrófák közvetlen hatásait is bemutatta, pl. a vulkánkitörések egyes fázisainak konkrét eredményit. Ilyenek voltak a cunami, a hamuszórás, a piroklaszt ár, a lahar, vagy éppen a horzsakővekből kialakuló úszó szigetek.

Az egyes vulkánok történelemre, vagy éppen az adott társadalomra gyakorolt közvetlen hatásait (termény- és állatállomány pusztulása és az azt követő éhínség, járványok stb.) is bemutatta az előadó. Ismertette azt is, hogy a mitológiák, szájhagyomány útján miként emlékeztek meg egyes népek a vulkánkitörésekről, valamint az előadás során több fellelhető forrást is ismertetett (pl. a Vezúv kitöréséről Ifj. Plinius Tacitushoz írott levelét, a Jávai Királyok Könyvét Indonézia esetében, korabeli újságcikket az európai égi jelenségekről a Krakatau kataklizmájakor). A Vezúv esetében az előadó saját készítésű videókat és fotókat mutatott be Pompejiről és a vulkánról. Minden esetben elemzésre került az egyes vulkánkitörések hatása a Föld éghajlatára tekintettel is.

Az előadáson résztvevők számos új ismeret birtokában térhettek haza, de elmondható, hogy az egyesület és a dunafalvi könyvtár is kiválóan együttműködött, amely előrevetíti, hogy a jövőben még számos egyesületi előadás várható Dunafalván.

-albertiván

 

A program pályázati azonosítója: NEAO-KP-1-2022/2-001319

Ezúton köszönetet mondunk támogatóinknak: Nemzeti Együttműködési Alap, Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Programunk „Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával”

A program támogatói:

Nézd meg ezt is

BOLDOG ÚJÉVET KÍVÁNUNK!

Kedves tagjaink, barátaink, ismerőseink! A Csend Kulturális Egyesület nevében ezzel a régi, 1902. december 31-én …

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support