Főoldal / Események / A madaraktól a repülőgépekig ismerhette meg a közönség a repülés történetét

A madaraktól a repülőgépekig ismerhette meg a közönség a repülés történetét

„A repülés története bélyegek, képeslapok, korabeli újságcikkek tükrében” címmel tartott előadást Albert Iván újságíró, a Csend Kulturális Egyesület elnöke. A programra 2023. augusztus 8-án került sor, a Mozgáskorlátozottak Dél Bács-Kiskun Megyei Egyesületének székhelyén.

Az előadó a madarak röptének és a repülés ősi ösztönének kapcsolatrendszerével indította mondandóját a görög mitológiától, a római madárjósokon át, a madarakig, mint törzsszövetségi totemállatként való jelképükig. A heraldika segédtudományán keresztül számos címer jelképrendszerében ismertette a madarak fontos szerepét. Az újságíró részletezte a Hunyadi-család címerét, emellett pl. kiemelte a páva szimbolikus jelentőségét különböző kultúrákban az ősi időktől, a jelen kor futball csapatainak emblémáiig. Pl. Aquileia ókori mozaikpadlójának páva-díszét is bemutatta saját fotóin.

Ezután magyar papír- és fémpénzeken keresztül mutatta be a madár motívumot, a pengőtől a forintig. A régi idők és a jelenkor pénzeit a közönség kézbe is vehette. Ezután egy nagy időugrással Leonardo da Vinci repülő szerkezeteinek vázlatait ismertette.

Ezt követően egy újabb időugrással a hőlégballon, a léghajó, a repülő és a helikopter hőskorát és azok sokszor tragikus úttörőinek életrajzait vette górcső alá, saját bélyeggyűjteményéből illusztrál darabokkal (a bélyegeket és képeslapokat a közönség is a kezébe foghatta és megtekinthette). Beszélt többek között: Verne könyveiben szereplő repülő gépezetekről, a Mongolfier-testvérekről, Schwarz Dávidról, a Zeppelinek tündökléséről és bukásáról, a „Madáremberről”, a peches S. P: Langleyről, a sikeresebb Wright-testvérekről, Blériotról, Lindbergről, az első afroamerikai pilótanőről Bessie Colemanról, a számos repülési rekordot megdöntő, de mégis a rejtélye eltűnéséről elhíresült Amelia Erhardtról és még sok sikeres vagy tragikus sorsú pilótákról, valamint a magyar Endresz Györgyről és Asboth Oszkárról.

Az előadást nagy érdeklődéssel követte az interaktívan bevont közönség, akik megtekinthették az előadó bélyeggyűjteményeit, pénzeit és képeslapjait. Az előadás végeztével bővebb ismertekkel a birtokukban térhettek haza.

BOLDOG ÚJÉVET KÍVÁNUNK!

Kedves tagjaink, barátaink, ismerőseink! A Csend Kulturális Egyesület nevében ezzel a régi, 1902. december 31-én …