Főoldal / Események / A madaraktól a repülőgépekig ismerhette meg a közönség a repülés történetét

A madaraktól a repülőgépekig ismerhette meg a közönség a repülés történetét

„A repülés története bélyegek, képeslapok, korabeli újságcikkek tükrében” címmel tartott előadást Albert Iván újságíró, a Csend Kulturális Egyesület elnöke. A programra 2023. augusztus 8-án került sor, a Mozgáskorlátozottak Dél Bács-Kiskun Megyei Egyesületének székhelyén.

Az előadó a madarak röptének és a repülés ősi ösztönének kapcsolatrendszerével indította mondandóját a görög mitológiától, a római madárjósokon át, a madarakig, mint törzsszövetségi totemállatként való jelképükig. A heraldika segédtudományán keresztül számos címer jelképrendszerében ismertette a madarak fontos szerepét. Az újságíró részletezte a Hunyadi-család címerét, emellett pl. kiemelte a páva szimbolikus jelentőségét különböző kultúrákban az ősi időktől, a jelen kor futball csapatainak emblémáiig. Pl. Aquileia ókori mozaikpadlójának páva-díszét is bemutatta saját fotóin.

Ezután magyar papír- és fémpénzeken keresztül mutatta be a madár motívumot, a pengőtől a forintig. A régi idők és a jelenkor pénzeit a közönség kézbe is vehette. Ezután egy nagy időugrással Leonardo da Vinci repülő szerkezeteinek vázlatait ismertette.

Ezt követően egy újabb időugrással a hőlégballon, a léghajó, a repülő és a helikopter hőskorát és azok sokszor tragikus úttörőinek életrajzait vette górcső alá, saját bélyeggyűjteményéből illusztrál darabokkal (a bélyegeket és képeslapokat a közönség is a kezébe foghatta és megtekinthette). Beszélt többek között: Verne könyveiben szereplő repülő gépezetekről, a Mongolfier-testvérekről, Schwarz Dávidról, a Zeppelinek tündökléséről és bukásáról, a „Madáremberről”, a peches S. P: Langleyről, a sikeresebb Wright-testvérekről, Blériotról, Lindbergről, az első afroamerikai pilótanőről Bessie Colemanról, a számos repülési rekordot megdöntő, de mégis a rejtélye eltűnéséről elhíresült Amelia Erhardtról és még sok sikeres vagy tragikus sorsú pilótákról, valamint a magyar Endresz Györgyről és Asboth Oszkárról.

Az előadást nagy érdeklődéssel követte az interaktívan bevont közönség, akik megtekinthették az előadó bélyeggyűjteményeit, pénzeit és képeslapjait. Az előadás végeztével bővebb ismertekkel a birtokukban térhettek haza.

-albertiván-

Nézd meg ezt is

BOLDOG ÚJÉVET KÍVÁNUNK!

Kedves tagjaink, barátaink, ismerőseink! A Csend Kulturális Egyesület nevében ezzel a régi, 1902. december 31-én …

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support