Főoldal / Események / Megelevenedett az Ady korabeli Nagyvárad

Megelevenedett az Ady korabeli Nagyvárad


Imre Zoltán kultúrantropológus 2022. február 18-án tartott eladást Baján, egyesületünk szervezésében, a Bérci Házban. Előadásának címe „Megteltem…ím megtaláltam magamat…” Ady Endre nagyváradi évei” volt. Az előadó számos bennfentes érdekességet osztott meg közönségével, hiszen korábban a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeumot vezette.

Az előadás során életre kelt a 20. század eleji Nagyvárad, annak miliője, pezsgő kulturális élete, amely sok téren versenyzett Budapesttel, bizonyos téren talán le is hagyta. Ady nagyváradi évein keresztül megismerhettük a város szellemi és kulturális életét, hiszen ekkortájt öt napilap megjelent helyben, valamint negyven körül összesen. Ady újságírói tevékenysége révén betekintést nyerhettünk a város fény- és árnyoldalaiba egyaránt. Megismerhettük a sajtó sajátos világát, Adynak az újságírást megújító stílusát és nyelvezetét, társadalmi kritikáit, sajtóperét és háromnapos fogházi életét. Ady először a kormánypárti Szabadság újságírója volt, majd a Nagyváradi Naplóé.

Megelevenedett a kávéházak világa, hogy melyik volt Ady kedvenc helye (pl. az ő részére az alkoholmentes kávéházban sört is felszolgáltak). A társadalmi írások mellett pl. a helyi színház és bíróság is bőven nyújtott témát. Az előadó megemlítette a nagyváradi irodalmi életet is, felsorolva többek között Krúdy Gyula, Bíró Lajos, Balázs Béla, Nagy Endre, Juhász Gyula neveit,de ismertette a Holnap irodalmi kör létrejöttét is.

Ady ismerten bohém életet élt, amely kapcsán előkerült szerelmi élete is: a tehetséges újságírónő Marton Gabi (vele is megpróbálják a pletykák összehozni, Rienzi Mária primadonna és természetesen Diósyné Brüll Adél, azaz Léda. Az előadó bemutatta a párizsi dáma, Léda küllemét, de műveltségét is, Adyval való kávéházi megismerkedését, valamin az érmindszenti családi vizitet is. Megismerhettük röviden az előadásból a gazdasági életben tehetséges harmadik személyt, Léda férjét , Diósy Ödönt is.

Az előadás számos újdonsággal szolgált a hallgatóság számára, főként azoknak, akik kevésbé ismerték Ady publicisztikai munkásságát és kezdeti nagyváradi éveit. A résztvevők az előadásból megismerhették Ady korai munkásságát, Nagyvárad pezsgő, párizsi stílusú világát, ahol akkoriban az Osztrák.Magyar Monarchia keleti végeinek egyik kulturális központja virágkorát élte.
-albertiván-

A program a NEAO-KP-1-2021-2-000449 azonosítószámú, Csend-élet V. című pályázat keretében valósult meg.

Ezúton köszönetet mondunk támogatóinknak: Nemzeti Együttműködési Alap, Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Programunk „Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával”

Az előadás támogatói:

Nézd meg ezt is

Jelentősebb vulkáni katasztrófákról tartunk előadást Dunafalván

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support