Főoldal / Események / Bali lakosainak életével és csodálatos természeti értékeivel varázsolta el a közönséget Gruber László

Bali lakosainak életével és csodálatos természeti értékeivel varázsolta el a közönséget Gruber László

Immár negyedik alkalommal volt Egyesületünk előadója és vendége Gruber László, a bonyhádi Petőfi Sándor  Evangélikus Gimnázium és Kollégium földrajz-történelem szakos tanára, a Szegedi Tudományegyetem óraadója. Előadására 2022. november 25-én került sor Baján, a Bérci Ház nagytermében. Ezen alkalommal Bali, az élő istenek szigete címmel tartott sikeres előadást, amely másfél órán át tartott, de tudományos alapossága, a gördülékeny és gyakran humorral tarkított előadói stílusa mégis lekötötte a nagy létszámú hallgatóságot.

Az előadás során megismerkedhettünk az egzotikus, vadregényes és varázslatos Bali mindennapjaival, lakosságával, kultúrájával, történelmével és természeti adottságaival. A program részvevői ízelítőt kaphattak vallási sokszínűségéről, a változatos állat- és növényvilágáról, a  természeti világ sokszínűségéről, a geológiai csodákról, valamint a helyi gasztronómaiai jellegzetességekről, de a helyi szokásokról, életmódról (pl. közlekedés, halottkultusz, templomok három jellegzetes kapuja stb.) is. A helyi vulkán megtekintésével a közönség egy keveset a vulkanológiába is betekinthetett, megismerve annak pusztító erejét.

Végezetül röviden az előadónak az előadás felvezetéseként küldött írásos anyagából idéznénk, amelyben összefoglalta mondandója lényegét: „Az Indonézia szigeteiről szóló hírek gyakran kerültek az újságok címoldalára az utóbbi évben. Vulkánkitörések, cunamik, földrengések, s ezek következményei keserítik meg a helyiek életét… Bali szigete a hinduizmus ősi földje. Ellátogatunk az ubudi Majomerdőbe, Tanah Lot sziklatemplomához, a sziget legszentebb fájához, együtt ünnepeljük a teliholdat az Úszó Templomnál a helyiekkel, megkóstoljuk a helyi étel- és italspecialitásokat, megnézünk egy kecsak-táncot, csobbanunk a Sekumpul-vízesésben, fogadást kötünk egy kakasviadalon, megpróbálunk raftingolni, s megkóstoljuk a cibetmacska kávét. Nem hagyományos turistaként tekintettek ránk kiváló helyi vezetőinknek köszönhetően.”

Az előadásról mindenki vidáman, számos új ismerettel  térhetett haza. Bízunk benne, hogy Gruber tanár úr a 2024-es évben, egy újabb varázslatos ország mindennapjaiba kalauzolja el közönségünket.

-albertiván-

A program pályázati azonosítója: NEAO-KP-1-2022/2-001319

Ezúton köszönetet mondunk támogatóinknak: Nemzeti Együttműködési Alap, Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Programunk „Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával”

Nézd meg ezt is

Jelentősebb vulkáni katasztrófákról tartunk előadást Dunafalván

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support