Főoldal / Események / Hatalmas érdeklődés kísérte Gruber László izlandi előadását

Hatalmas érdeklődés kísérte Gruber László izlandi előadását

2019. november 29-én (pénteken)19- délután tartott nagy sikerű előadást Gruber László földrajz-történelem szakos tanár (Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium), “Varázslatos Izland” címmel. Az előadás kezdetére a helyszínül szolgáló bajai Nemzetiségi Központ megtelt, amely valószínűleg az előadó személyének és személyiségének, a témának, valamint a szervezésnek és facebook-kampánynak is köszönhető.

A program szervezője a Csend Kulturális Egyesület volt és elmondható, hogy ez az ismeretterjesztő előadása volt eddig talán a legsikeresebb, hiszen már sokan megkeresve a szervezőket előre foglaltak helyet.

A rendezvényt Albert Iván egyesületi elnök nyitotta meg és köszöntőjében jelezte, hogy Kiskunfélegyházán 2019 tavaszán hallotta a tanár úr előadását, így szívesen ajánlotta a hallgatóság figyelmébe. Jelezte, hogy Gruber tanár úr már nyolc alkalommal látogatott el Izlandra, amely sok érdekességgel lepheti meg a közönséget. Gruber László köszöntötte a sok érdeklődőt és elkezdte másfélórás előadását, eddigi utazásainak élménybeszámolóját.

Az előadás során az utazás útvonalának megfelelően mutatta be a a varázslatos Izlandot. A saját és diákjai élményeit is bemutatta a vetített fotókon keresztül, amelyek képet adtak Izland sokszínűségéről. Többször kitért tragikus körülmények között elhunyt barátjára, Fábián Tamás geográfus-utazóra, akivel többször járt Izlandon és ott számos geológiai érdekessége és a sziget szépségeire hívta fel figyelmét.

Gruber humorral fűszerezett előadása során kitért Izland történelmi, földrajzi-geológiai, gazdasági aspektusaira, amelyek nem csökkentették az előadás értékét, hanem éppen érdekesebbé tették. A  sziget faunáját, állatvilágát is felvillantotta, de kitért annak sajátos értékeire, gasztronómiájára, de említésre kerültek egyes helyszínek konkrét árai is, ezzel segítve a leendő Izlandra utazókat.

Az érdekfeszítő és színvonalas előadás megtartását a Nemzeti Együttműködési Alap, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., és Miniszterelnökség támogatta. A program a NEA-NO-19-Ö-V-1054 azonosítószámú, Csend-élet III. című pályázat keretében valósult meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük