Főoldal / Események / Kiváló előadást tartott Dr. Bebesi György történész

Kiváló előadást tartott Dr. Bebesi György történész

2022. március 18-án Dr. Bebesi György történész „Az orosz vérvádper, a Bejlisz ügy” címmel tartott érdekfeszítő, színvonalas ismeretterjesztő előadást a Csend Kulturális Egyesület szervezésében. A programra a bajai Bérci Házban került sor.

Az előadásban röviden is mertette a később vérvádnak feltüntetett esetet. Egy tizenkét éves kijevi kisfiú brutális meggyilkolása lázban tartotta egész Oroszországot. Az előadó az orosz Dreyfus-ügyként aposztrofálta a Bejlisz ügyet, amely gyakorlatilag nem is s gyilkosságról, hanem a reformpártiak és a szélsőjobbos, mélyen antiszemita feketeszázak közötti összecsapásról szólt. Tulajdonképpen a feketeszázak a Bejlisz ügy vérváddá való felkarolásában szerettek volna utólagos bizonyítékkal szolgálni korábbi pogromjaikra, amelyeket az orosz zsidósággal szemben követtek el.

Bebesi ennek történelmi, társadalmi hátterét mutatta be. Ismertette röviden a japán-orosz háború oroszok általi katonai vereségét, majd az 1905-ös orosz forradalmat, valamint a cári Oroszország felülről történő alkotmányos monarchiává való átalakulását. A forradalom után létrejött Dumákról, valamint Sztolipin miniszterelnök életéről, óvatos, de a modernizáció irányába mutató reformjairól is beszélt, majd kijevi meggyilkolásának körülményeiről.

A nyomozás és a per kapcsán szó esett az orosz rendőrség és az igazságszolgáltatás reformjairól, modernizációjáról. Arról, hogy az orosz rendőrség modernizálása (ujjlenyomat, fotó-nyilvántartás stb.) mennyire hatással volt a nyomozás módszereinek korszerűségére, a tények feltárására. Arról is beszélt, hogy mind a reformpártiak, mind pedig a szélsőjobbos feketeszázak milyen nyomást helyeztek az ügyben eljáró hatóságokra. Szóba került, hogy a perben az amerikai esküdtek mintáját követő ülnökök döntöttek, amelynek társadalmi hátterét is bemutatta.

Végezetül az ítéletet is ismertette Bebesi, amely kettős eredményt hozott. Az egyik kérdés az volt, hogy a gyermek áldozatot becsalták-e az ominózus gyár területére és nagy szenvedések közepette, vérvesztéssel járó sebeket ejtettek-e rajta meggyilkolásakor? Az ülnökök válasza erre a kérdésre igen volt. A másik kérdés az volt, hogy a vádlott Mendem Bejlisz bűnös volt-e, ő követte-e el a gyilkosságot? Erre a kérdésre az ülnökök nemmel válaszoltak. Így mind a feketeszázak, mind pedig a reformerek és Bejlisz támogatói győztesnek érezték magukat és az általuk képviselt nézőpontokat látták megindokolva.

A per kimenetele még a sztolipini reformok igazságszolgáltatásra gyakorolt pozitív, modernizációs eredményének volt a kézzelfogható bizonyítéka. Az igazságszolgáltatásban hozott reformok mind a nyomozás, mind pedig a per során igazolódtak. Bebesi előadásában bemutatta a roskadozó, végnapjait élő cári monarchia politikai, társadalmi hátterét, valamint azt, hogy miként válhat egy ártatlan ember, főként, ha zsidó származású bűnbakká, a politikai nézetek és a 19. század utolsó harmadában megerősödött politikai antiszemitizmus játékszerévé.

-albertiván-

A program a NEAO-KP-1-2021-2-000449 azonosítószámú, Csend-élet V. című pályázat keretében valósult meg.

Ezúton köszönetet mondunk támogatóinknak: Nemzeti Együttműködési Alap, Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Programunk „Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával”

Az előadás támogatói:

Nézd meg ezt is

Jelentősebb vulkáni katasztrófákról tartunk előadást Dunafalván

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support