Főoldal / Események / Térben és időben sok helyszínt járhattak be vendégeink a Hurva zsinagógáról szóló előadáson

Térben és időben sok helyszínt járhattak be vendégeink a Hurva zsinagógáról szóló előadáson

Szunyogh Szabolcs író újságíró tartott színvonalas előadás Baján,  2022. október 21-én a Csend Kulturális Egyesület programján, A Hurva zsinagóga Jeruzsálemben címmel. A közönséget a Bérci házban, egy több évszázadon és számos helyszínen átívelő zsinagóga izgalmas történetével lepte meg az előadó.

A zsinagóga előtörténetét Szunyogh a 12-13. században élt híres Rabbi Mose ben Nachman híres rabbi, költő, filozófus, orvos, kabalista hispániai előéletével nyitotta meg, hogy egy hitvitáját követően, miért kellett Hispániából Jeruzsálembe menekülnie, ahol ő alapította meg a Hurva (a rom) zsinagóga elődjét. Beszélt az Izraelben ma is élénken élő emlékezetéről is.

Ezután Jehuda ha Haszid 18. század eleji újrakezdési kísérletét vázolta fel, aki harmincegy családdal érkezett meg Jeruzsálembe és három napra rá elhunyt. Beszélt a bevándorló askenázi és az ott élő szefárdok ellentétéről, a zsinagóga 1720-as lerombolásáról és az askenázi zsidók Jeruzsálemből való kitiltásáról.

Szunyogh ezt követően ismertette Baál Sém Tov mozgalmát, a haszidizmust és annak legfőbb ellenfelét a vilnai gáont. Majd ismertette, hogy gáon követője Rabbi Menachem Mendel, hogyan jutott el híveivel Jeruzsálembe és miként alapított zsinagógát. Az előadó beszélt még számos érdekes személyről, Rotschild báró támogatásáról. A legérdekesebb történeteket azonban a fő mecénásról Sir Moses Montefiore éltéről beszélte el, több anekdotával megfűszerezve.

Az előadó ezt követően ismertette a zsinagóga harmadik újrakezdésének részletes történetét, megépítését és 1864-es átadását, amely Beit Jákov zsinagóga néven lett fontos vallási jelképe a jeruzsálemi zsidóságnak több mint nyolcvan éven keresztül. Leírta az egykori zsinagóga kinézetét, belsejét és mindennemű funkcióit.

Ezt követően beszélt az 1948-ban történt felrobbantásának tragikus körülményeiről. Beszélt, arról, hogy a megmaradt zsinagóga ívet (boltív) már maga is látta személyesen is, többszöri izraeli utazásai során. Mutatott képeslapot a Hurva jeruzsálemi emlékezetéről, majd a megépítéséről és 2010-es megnyitásáról. Számos saját készítésű fotót mutatott meg az eredeti állapotában pompázó Hurvaról.

A vastapsot követően az előadó számos kérdésre válaszolt, néha elkalandozva az adott helytől, térben és időben, megszínesítve néhány saját maga által személyesen m megtapasztalt, ízesen előadott történeteivel és élményeivel. A múltidézés során megelevenedett az egykori hispániai, kelet-közép-európai, a közel-keleti és jeruzsálemi zsidók egykorvolt élete.

-albertiván-

A program pályázati azonosítója: NEAO-KP-1-2022/2-001319

Ezúton köszönetet mondunk támogatóinknak: Nemzeti Együttműködési Alap, Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Programunk „Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával”

Nézd meg ezt is

Jelentősebb vulkáni katasztrófákról tartunk előadást Dunafalván

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support