Főoldal / Események / Sokszínű Hettita Birodalmat mutatott be az előadó

Sokszínű Hettita Birodalmat mutatott be az előadó

A Hettita civilizáció címmel tartott sokszínű, részletgazdag előadást egyesületünknél, Stipich Béla történész-hettitológus. Az előadásra 2022. október 28-án délután került sor, a bajai Bérci Házban, szép számban megjelent közönség jelenlétében, akik egy rejtélyes, letűnt egykori civilizációt, az Ókorban egykor nagyhatalmi szereppel bíró Birodalmat ismerhettek meg.

Stipich először a hettitológia „hettitológia előtti” korszakát ismertette meg a jelenlévőkkel. Fő forrásként a Bibliát, görög auktorokat említett, bemutatva mellé a később megtalált, de ezen történeteket bemutató szikla reliefeket. Ezt követően ismertette a 19. század közepétől megindult jelentősebb, a hettitákat is érintő régészeti feltárásokat, de kiemelte azt is, hogy folyamatosan megismert és megfejtett ókori keleti nyelvek, miként járultak hozzá a hettiták alaposabb megismeréséhez.

Az előadó ezután ismertette a hettitológia, mint önálló diszciplina létrejöttét, majd a két világháború közti, majd a második világháborút követően folyamatossá vált régészeti feltárások jelentőségét. A tudományos műhelyek bemutatása mellett kitért arra is, hogy a hettita civilizáció a modern Törökország identitásképzésében mekkora szerepet játszott.

Ezt követően ismertetésre kerültek a Hettita Birodalom főbb korszakai, a középső bronzkori Anatóliában kialakult városállami kultúrától, a birodalommá válásig. Ismertette az Óbirodalom végét jelentő hanyatlást és belső átrendeződést és az Újbirodalom nagyhatalmi státusát, amely alapja a szövetségi rendszerek kialakítása, a reprezentatív építkezések voltak többek között. Az előadó kitért arra is, hogy az Újbirodalom érdekszférája összeütközésbe hozta az Egyiptomi Birodalommal, amely a kádesi csatában csúcsosodott ki. Az előadó szerint az Újbirodalom erejét fenyegették a birodalomban kialakult hatalmi központok és az elit kettészakadás.

Stipich beszélt még a hettitákat körül ölelő földrajzi környezetről, amely alapjaiban határozta meg a mezőgazdasági termelést, a mindennapi életmódot és a megtelepedés módozatait. Elmondta, hogy az írásos forrásaik szerint pontosan ismerték földrajzi környezetüket és annak lehetőségeit, így a központi iratok főként földviszonyokról, földadományozásokról szóló szerződések és területek leírásai voltak.

Ezután az előadó beszélt a hettita nyelvről, a már ott  korábban élt népek és a mezopotámiai népek nyelveiről, A kor diplomáciai kapcsolatainak a fő nyelve az akkád volt, de a birodalomban a hettita volt az adminisztráció hivatalos nyelve, amely ráépült a birodalomszerte működött egységes kancelláriai gyakorlatra és a kiváló írnokképzésre.

Az előadó „Hatti ország ezer istene” előadásrészében megismertette a közönséggel a hettiták sokszínű isten- és hitvilágát, amely sok hasonlóságot mutat a későbbi görögökével.

Ezután újdonságként bemutatta a trójai háború hettita szövegekben fellelhető névazonosságait, Trója és a hettiták kapcsolatát, irodalmi és hagyományokban öröklődő ismérveit, valamint a 2000-es évek eleje óta zajló Trója-vitát.

Stipich Béla előadásában egy Anatólián jócskán, térben és időben túlmutató ókori nép civilizációját ismertette a nagyközönséggel, amely még a modern Törökország mindennapjaiba is beszivárgott és identitásképző hatása is volt.

-albertiván-

A program pályázati azonosítója: NEAO-KP-1-2022/2-001319

Ezúton köszönetet mondunk támogatóinknak: Nemzeti Együttműködési Alap, Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Programunk „Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával”

Nézd meg ezt is

Jelentősebb vulkáni katasztrófákról tartunk előadást Dunafalván

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support