Főoldal / Események / Sokszínű Hettita Birodalmat mutatott be az előadó

Sokszínű Hettita Birodalmat mutatott be az előadó

A Hettita civilizáció címmel tartott sokszínű, részletgazdag előadást egyesületünknél, Stipich Béla történész-hettitológus. Az előadásra 2022. október 28-án délután került sor, a bajai Bérci Házban, szép számban megjelent közönség jelenlétében, akik egy rejtélyes, letűnt egykori civilizációt, az Ókorban egykor nagyhatalmi szereppel bíró Birodalmat ismerhettek meg.

Stipich először a hettitológia „hettitológia előtti” korszakát ismertette meg a jelenlévőkkel. Fő forrásként a Bibliát, görög auktorokat említett, bemutatva mellé a később megtalált, de ezen történeteket bemutató szikla reliefeket. Ezt követően ismertette a 19. század közepétől megindult jelentősebb, a hettitákat is érintő régészeti feltárásokat, de kiemelte azt is, hogy folyamatosan megismert és megfejtett ókori keleti nyelvek, miként járultak hozzá a hettiták alaposabb megismeréséhez.

Az előadó ezután ismertette a hettitológia, mint önálló diszciplina létrejöttét, majd a két világháború közti, majd a második világháborút követően folyamatossá vált régészeti feltárások jelentőségét. A tudományos műhelyek bemutatása mellett kitért arra is, hogy a hettita civilizáció a modern Törökország identitásképzésében mekkora szerepet játszott.

Ezt követően ismertetésre kerültek a Hettita Birodalom főbb korszakai, a középső bronzkori Anatóliában kialakult városállami kultúrától, a birodalommá válásig. Ismertette az Óbirodalom végét jelentő hanyatlást és belső átrendeződést és az Újbirodalom nagyhatalmi státusát, amely alapja a szövetségi rendszerek kialakítása, a reprezentatív építkezések voltak többek között. Az előadó kitért arra is, hogy az Újbirodalom érdekszférája összeütközésbe hozta az Egyiptomi Birodalommal, amely a kádesi csatában csúcsosodott ki. Az előadó szerint az Újbirodalom erejét fenyegették a birodalomban kialakult hatalmi központok és az elit kettészakadás.

Stipich beszélt még a hettitákat körül ölelő földrajzi környezetről, amely alapjaiban határozta meg a mezőgazdasági termelést, a mindennapi életmódot és a megtelepedés módozatait. Elmondta, hogy az írásos forrásaik szerint pontosan ismerték földrajzi környezetüket és annak lehetőségeit, így a központi iratok főként földviszonyokról, földadományozásokról szóló szerződések és területek leírásai voltak.

Ezután az előadó beszélt a hettita nyelvről, a már ott  korábban élt népek és a mezopotámiai népek nyelveiről, A kor diplomáciai kapcsolatainak a fő nyelve az akkád volt, de a birodalomban a hettita volt az adminisztráció hivatalos nyelve, amely ráépült a birodalomszerte működött egységes kancelláriai gyakorlatra és a kiváló írnokképzésre.

Az előadó „Hatti ország ezer istene” előadásrészében megismertette a közönséggel a hettiták sokszínű isten- és hitvilágát, amely sok hasonlóságot mutat a későbbi görögökével.

Ezután újdonságként bemutatta a trójai háború hettita szövegekben fellelhető névazonosságait, Trója és a hettiták kapcsolatát, irodalmi és hagyományokban öröklődő ismérveit, valamint a 2000-es évek eleje óta zajló Trója-vitát.

Stipich Béla előadásában egy Anatólián jócskán, térben és időben túlmutató ókori nép civilizációját ismertette a nagyközönséggel, amely még a modern Törökország mindennapjaiba is beszivárgott és identitásképző hatása is volt.

A program pályázati azonosítója: NEAO-KP-1-2022/2-001319

Ezúton köszönetet mondunk támogatóinknak: Nemzeti Együttműködési Alap, Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Programunk „Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával”