“Hogyan támogassuk étkezésünkkel az egészségünket?” címmel lett megtartva Mester Miklós életmódot és reformétkezést taglaló előadása 2018. május 25-én, 16 órai kezdettel, a bajai Nemzetiségi Központban, amely „Fenntartható fejlődés és egészségvédelem keretében reform táplálkozással kapcsolatos csoportfoglalkozások” rendezvénysorozat első eseménye volt.
Számos érdeklődő hallgathatta meg az előadást, amely Mester-család és Mester Miklós diabetikus és gluténmentes több évtizedes gyakorlati tapasztalatain, valamint a táplálkozási kutatásain alapult.
Megismerhettük a bélrendszer és az emésztés pontos menetét, az epe, a máj és egyéb szervek funkcióit étkezésünkben, valamint a jó és rossz baktériumok hatásait, a természetes-termesztett növényeink-zöldségeink, továbbá a rostos ételek fontos szerepét egészségünkre tekintettel.
Gyakorlati útmutatót is adott a tudatosabb élelemfogyasztásra, a minőségi étkezésre, valamint a kiskertekben és háztáji kertekben megtermelt kerti növényeink fontosságára, tápanyag- és vitamingazdagságára. Elénk citálta Bornemissza Anna koraújkori, 1680-ban napvilágot látott szakácskönyvét, amelyből kiemelte, hogy akkoriban a magyarság milyen sokszínűen táplálkozott és mennyiféle hasznosítható növény volt megtalálható a kertek végében és közvetlenül a természetben, bemutatta a hús és halfélék sokszínűségét és kiemelte, hogy akkortájt a magyar szarvasmarha európai hírnévnek örvendett és húsfogyasztás terén az egyik legjelentősebb tápláléknak számított.
Mester Miklós első érdekfeszítő előadásán sok új táplálkozásról szóló ismeretekkel bővült a nagyközönség tudása és ismeretanyaga, valamint a feltett kérdésekre vonatkozóan tanácsokkal látta el az érdeklődőket. Mindenki elkortyolhatott egy kis pohár zellerkrémlevest, valamint megkóstolhatta a pusztán természetes anyagokat tartalmazó rebarbara sütijét.
A program kiválóan zajlott le és a zellekrémleves újszerű fűszerezése mellett az előadó humorral megfűszerezett előadásmódja is színesebbé tette az elhangzó magvas gondolatokat, amelyet így a résztvevők részére is élvezetesebb volt.
Rendezvényünk az Erőforrás Fejlesztési Operatív Program, EFOP-1.3.5-16-2016-00019 azonosító számú, „Hallássérültek integrált közösségfejlesztése” című pályázatunk keretében valósult meg
-albertiván-